שחזור שד לאחר כריתה חלקית – אונקופלסטיקה

אונקופלסטיקה בניתוחי כריתה חלקית של השד

אונקופלסטיקה בניתוחי כריתה חלקית של השד עקב סרטן השד, מאפשרת תוצאה אסתטית ותפקודית טובה יותר לאישה, עם אפשרות לשימור השד במקום כריתת השד. טכניקה זו מורידה משמעותית את הסיכויים לעיוות השד ואסימטריה לאחר הטיפול הקרינתי. לכל מטופלת ניתנת האפשרות להחליט, בעצה אחת עם הצוות המטפל,  על אופי הטיפול בו היא בוחרת מתוך מגוון האפשרויות הרלוונטיות במקרה שלה, במסגרת התכנון הטיפולי.

אונקופלסטיקה

כריתה חלקית של השד וטיפול קרינתי משלים

כריתה חלקית של השד וטיפול קרינתי משלים (Breast Conserving Treatment-BCT) הפך לטיפול הנפוץ בסרטן שד בשלב מוקדם. ברוב הכריתות החלקיות של השד אין פגיעה משמעותית במראה האסתטי של השד. במקרים בהם הכריתה החלקית כוללת יותר מ- 20% מהנפח הכולל של השד, או במקרים בהם השד המנותח הוא קטן יחסית, הכריתה עלולה לגרום לעיוות של השד ולסטייה של הפטמה ממקומה הטבעי. עיוות זה לרוב מוחמר לאחר הטיפול הקרינתי ומשאיר שד קטן יותר בנפחו, עם מעטפת עור חסרה ואסימטריה משמעותית בהשוואה לשד הבריא. הסיבה העיקרית ליצירת העיוות של השד והאסימטריה היא השארת חלל בתוך השד לאחר הוצאת הגידול. חלל זה עובר תמט לאחר הטיפול הקרינתי, האחראי לעיוות השד.

שחזור שד מיידי בכריתת שד חלקית

הגישה האונקופלסטית מבוססת על שיתוף פעולה של כירורג השד עם הכירורג הפלסטי במסגרת צוות השד הרב תחומי. לאחר הוצאת הגידול מהשד מניידים רקמה סמוכה או רחוקה ומצמצמים את החלל שנוצר לאחר הסרת הגידול. ככול שהחלל הנותר קטן יותר, כך הסיכוי לעיוות של השד לאחר הטיפול הקרינתי יורד בצורה משמעותית. פעולה זו מתרחשת במעמד הסרת הגידול מהשד.

חשוב לציין שטכניקת האונקופלסטיקה מאפשרת בהרבה מקרים לשמר למטופלת את השד ולמנוע ביצוע כריתה מלאה של השד. שיטה זו מתאימה גם לנשים שצריכות לעבור הסרה של הפטמה ועטרה עם הגידול בשד. ניתן לבצע שחזור עטרה מידי ע"י  עור הנלקח מעור השד או מאזור מרוחק יותר וממלא את החסר של הפטמה-עטרה.  מחקרים הראו ששחזור מידי בכריתת שד חלקית, בהתוויות מתאימות, בטוח מבחינה אונקולוגית ולא מפריע למעקב ולטיפול האונקולוגי של השד. עיצוב או שחזור השד בשלבים מאוחרים יותר, במיוחד לאחר הטיפול הקרינתי (שתמיד מלווה כריתה חלקית), הוא קשה ומורכב יותר, בשל הרקמה הצלקתית והמוקרנת של השד, והתוצאות האסתטיות בהתאם.

השלמת החסר הנגרם מהסרת הגידול מבוצע באמצעות שתי שיטות עיקריות לשחזור שד

ארגון מחדש של הרקמות הסמוכות לכריתה לצורך מילוי החסר (Tissue Rearrangement).

 

שיטה זו מתבססת על ניוד מקומי של רקמת השד למילוי החסר בטכניקה של הקטנה או הרמת שדיים. במקרים רבים יש צורך לבצע התאמה של השד הבריא (הרמת או הקטנת השד)  כדי שתהיה סימטריה. שיטה זו מתאימה  לנשים עם שדיים גדולים ו/או נפולים העוברות הסרה של הגידול בשד והקטנה או הרמה של השדיים בו זמנית, תוך צמצום החלל שנוצר בשד.

מילוי החסר על-ידי ניוד רקמה נוספת מאזור אחר (Tissue Replacement).

 

ניוד הרקמה יכול להיות מעודפי רקמה סביב השד (מתחת לקפל התת-שדי או באזור צידי בית החזה), שימוש בשריר הלטיסימוס מהגב עם/בלי עור, או ניוד מרחוק של עור ושומן מהבטן או רקמה מאזורי גוף אחרים המועברים עם כלי הדם ומושתלים בשד כמתלה חופשי עם חיבור מיקרוכירורגי של כלי הדם.   

בחירת השיטה לשחזור שד אונקופלסטי בכריתה חלקית

בחירת השיטה לשחזור שד בכריתה חלקית, תלויה במספר גורמים, אך בראש ובראשונה ברצונה של המטופלת. גורמים נוספים כגון מידת מפושטות הגידול, טיפול קרינתי ו/או כימותרפי משלים, נתוני גוף ושדיים, מחלות רקע וגורמי סיכון של המטופלת. המטופלת מקבלת יעוץ לפני הוצאת הגידול, כך שניתן לקבל החלטה לגבי ביצוע ניתוח אונקופלסטי משותף. ביעוץ מוסבר יתרונות וחסרונות של טכניקת האונקופלסטיקה, וכן הסיבוכים והסיכונים. ההחלמה לאחר ניתוח קלה יותר בניתוח כריתת שד חלקית ושחזור אונקופלסטי בהשוואה לניתוח כריתת שד מלאה ושחזור.

המידע שלפניך נערך ונסרק ע"י פרופ' יואב ברנע, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית, חבר באיגוד הישראלי לכירורגיה. כל הזכויות שמורות לפרופ' יואב ברנע.