בשנים האחרונות, המודעות הולכת וגוברת לנשאות לגן BRCAהמעלה את השכיחות למחלת סרטן השד וסרטן השחלות בקרב נשים. ישנן מספר מוטציות בגן ה-BRCA הגורמות לעליה של עד 85% סיכוי לפתח סרטן שד במהלך החיים. כ 5%-10% מהנשים החולות בסרטן השד, המקור הוא גנטי, ובעיקר מוטציה בגן BRCA, הנפוץ בנשים יהודיות ממוצא אשכנזי. במשפחות בהן יש נשאות של הגן על ידי אחד מההורים יש אפשרות של כ 50% שגן ה BRCA יעבור הלאה אל בנות המשפחה ויעלה את השכיחות לחלות בסרטן השד והשחלות. היות ונשים המאובחנות כנשאיות למוטציה בגןBRCA מצויות בסיכון גבוה להתפתחות סרטן שד וסרטן השחלות, הן נדרשות למעקב אחר השדיים והשחלות, באמצעות פרוטוקול רפואי קפדני. מטרתו של המעקב הרפואי לערוך זיהוי מוקדם ככול האפשר להופעת סרטן השד.
בהעדר טיפול תרופתי קיים להורדת הסיכון לחלות בסרטן השד, חלק מהנשים הנושאות את גן BRCA עשויות לשקול ביצוע של כריתת שדיים מניעתית מפחיתת סיכון-Risk Reducing Mastectomy . שיטה רפואית זו נחשבת יעילה ביותר ומפחיתה משמעותית את הסיכוי לפתח סרטן שד במהלך חיי האישה, מסיכוי של עד 85% לפתח סרטן שד עד סיכוי של אחוזים בודדים. הליך שחזור השד לאחר הכריתה המניעתית מאפשר לנשים נשאיות לגן BRCA, לשמור על בריאותן ועל דימוי גוף נשי.
כזכור, השחקנית אנג'לינה ג'ולי, בעקבות הנשאות לגן ,BRCA סיימה מסע רפואי ארוך, שכלל ניתוח מניעתי לכריתת השדיים בכמה שלבים כצעד מונע נגד מחלת סרטן השד. השחקנית ההוליוודית, אם לשישה ילדים, חילקה ושיתפה את ההחלטה שלה לניתוח מניעתי ולכל התהליך שעברה, בטור אישי שכתבה לעיתון ה”ניו יורק טיימס". טור אישי זה בעיתון זכה להד תקשורתי עצום. התוצאה הייתה עליה משמעותית במודעות לסרטן שד ושחלות גנטי והגדלת כמות הנשים הנשאיות המעוניינות לעבור כריתת שדיים מפחיתת סיכון. כפי שכתבה אנג'לינה ג'ולי לאחר הניתוח: "בנימה אישית, אני לא מרגישה פחות אישה, אני מרגישה מועצמת על כך שבחרתי בחירה אמיצה שלא מפחיתה מהנשיות שלי בשום אופן". לאור השכיחות של הגן בקרב אוכלוסייה יהודית אשכנזית, קיימת חשיבות מיוחדת להגברת המודעות בנושא סרטן שד גנטי בישראל.
מחלת סרטן השד מהווה איום בריאותי לנשים שהן נשאיות גן ,BRCA העשוי לפגוע בהן גם ברמה הפסיכולוגית. אצל חלק מהנשים, הנושאות את גן ה BRCA עשויות להיות השלכות רגשיות הכוללות במקרים רבים תחושות של חוסר אונים, אובדן שליטה, חרדה, עצב, דיכאון ופגיעה בדימוי הגוף ובביטחון העצמי. ההחלטה על כריתה מניעתית של השדיים הנה מורכבת ומאתגרת למרות היותה מניעתית, ועשויה לגרום לפגיעה בשלמות גוף האישה. לאחר ההחלטה על כריתת השד המניעתית, נשים רבות בוחרות לערוך שחזור שד מידי. החלטה זו מאפשרת להן לצאת מהניתוח עם שדיים משוחזרים הכוללים חזה אסתטי, אפשרות לחזרה מהירה לדימוי גוף נשי, תוך הרגשת ביטחון ויציבות. הליך שחזור השד מאפשר לנשים שנושאות את הגן להחליט על כריתה מצילת חיים ובמקביל על שחזור שד במטרה לשמור על הבריאות, דימוי הגוף הנשי והביטחון העצמי. החלק השחזורי מהווה מרכיב מאוד חשוב ודומיננטי בקבלת ההחלטה של האישה לפני ביצוע ההליך הניתוחי.
בניתוח שחזור שד בעקבות כריתה מניעתית, חשובה הצלחת הניתוח מבחינה רפואית ואסתטית, תוך הפחתת הסיכון לסיבוכים. להצלחת שחזור שד מבחינה רפואית והאסתטית, מומלץ לבחור מנתח פלסטי מומחה מקצועי, מנוסה ומיומן בביצוע ניתוחי שחזור שד. בדקו האם המנתח הפלסטי לשחזור שד עונה על הקריטריונים הבאים:
אישה אשר אובחנה כנשאית של גן BRCA עומדת בפני החלטה קשה לגבי אופן הטיפול בשדיים וההשלכות הפיזיות והפסיכולוגיות הנגזרות מהחלטה זו. חשוב שהאישה תקבל את כל המידע העדכני לגבי כל האפשרויות הטיפול הרפואי בה כולל כריתת שדיים מניעתית מפחיתת סיכון, המלווה בשחזור מידי של השדיים. הדיון הרפואי הפרטני לגבי כול מטופלת ראוי שיתבצע עם האישה, במסגרת צוות רפואי רב-תחומי הכולל כירורג השד, גנטיקאי וכירורג הפלסטי, בשיתוף עם האישה עצמה.
האישה השוקלת לעבור ניתוח כריתה מניעתי ושחזור שד, תעבור בדיקה רפואית על ידי כירורג השד והכירורג הפלסטי וכן תבצע בדיקות הדמיה כגון ממוגרפיה,MRI, ואולטרה סאונד שד. בעת היעוץ הרפואי, הכירורג שד והכירורג פלסטי מתייחסים בצורה כוללנית לכריתת השד המניעתית ולשחזור השד ברמה הבריאותית, הפסיכולוגית וביחס לשלמות ודימוי הגוף של המטופלת.
לאחר עריכת הבדיקות הרפואיות וקבלת התוצאות, הכירורג יסביר לאשה על אפשרויות כריתת השד השונות. הכירורג הפלסטי יסביר לאישה על אפשרויות לשחזור השד המתאימות עבורה בהתאם לגודל וצורת השדיים וכן מבנה הגוף והבריאות הכללית. תתקבל החלטה רפואית עם המטופלת, האם כריתת השדיים תתבצע עם או בלי שימור פטמה-עטרה, ולגבי הצלקת הניתוחית, בקפל התת-שדי או צלקת אלכסונית בצידי השד.
כמו-כן מתקבלת החלטה לגבי סוג השחזור – שחזור עם שתלים או שחזור באמצעות רקמת גוף. אין שיטה אידיאלית אחת לשחזור שד, ולכול שיטה יש יתרונות וחסרונות. מטרת הייעוץ הרפואי עם המנתח הפלסטי פרופ' ברנע הנה, להתאים את שיטת שחזור השד אישית לכל אישה, בהתאם לרצונותיה ומבנה הגוף והשדיים שלה. מבחינה רפואית, מובהר מעבר לכל צל של ספק ששחזור שד אינו מעכב או מסתיר גילוי של סרטן שד עתידי. ביקורת ומעקב כירורגי אחרי נשים שעברו כריתה ושחזור שד זהות לנשים שעברו כריתת שד ללא שחזור.
לאחר הניתוח לכריתת שד מניעתית ושחזור שד, יש צורך להתרגל לחזה החדש והמשוחזר. חשוב לציין שבהרבה מקרים נפגעת התחושה בעור ובפטמה-עטרה לאחר כריתת השדיים, ולעיתים תחושה זו לא חוזרת.
בניתוח לשחזור שד עם משתל לאחר כריתה מניעתית, משך הניתוח עצמו וההחלמה קצרים ומהירים יותר. כיום אנו יכולים למקם את השתל מעל לשריר בית החזה, התורם להחלמה מהירה יותר, עם פחות כאבים לאחר ניתוח וחזרה מלאה ומהירה של תפקוד תנועות הידיים. ניתוח שחזור עם שתלים מלווה בשימוש ביריעות ביולוגיות העוטפות את השתל ומפחיתות את הסיבוכים בניתוחים אלו. חסרונותיהם של ניתוחים מסוג זה הנם: שימוש בגוף זר שלעיתים עלול לגרום לזיהום בשד או לתגובת הצטלקות ויצירת קופסית עבה ונוקשה סביב השתל. תופעה זו יותר שכיחה בנשים שטופלו בקרינה לפני הניתוח. כמו כן אורך החיים של המשתל בגוף מוגבל ל-10-15 שנה ולעיתים אף יותר, אך אין שתלים שמחזיקים לכול החיים, ובכולם בשלב כזה או אחר יהיה בלאי של השתל. כמו כן.
בניתוח לשחזור שד באמצעות שימוש ברקמות הגוף העצמיות של האישה, הרקמה יכולה להילקח מרקמות בדופן הבטן התחתונה, מאזור הגב העליון, או מאזור העכוז, בהתאם לנתוני הגוף של האישה ורצונותיה. השימוש ברקמות גוף העצמיות של האישה נותנות תחושה דומה לשד טבעי, ומתנהגות דומה בשינוי משקל גוף והגרביטציה. ניתוחים לשחזור שד עם רקמה עצמונית הם ניתוחים ארוכים יותר, זמן ההחלמה מהניתוח ממושך יותר כולל צלקות באזורים בגוף שנותחו ונלקחו מהם הרקמות.
המידע שלפניך נערך ונסרק על ידי פרופסור יואב ברנע, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית, חבר באיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית. כל הזכויות שמורות לפרופ' יואב ברנע.