נשים רבות בכל רחבי העולם עוברות ניתוח להחלפת שתלים מסיבות אסתטיות ורפואיות. המשותף לכל ניתוחי החלפת השתלים הוא בחירת שתלים מתאימים לכל מטופלת. בחירת השתלים המתאימים לכל אישה מאפשרת להגיע לתוצאה רפואית ואסתטית הטובה ביותר למבנה בית החזה ולפרופורציות של גוף המטופלת. גודל השתלים, צורתם ומיקומם משפיעים על החזות החיצונית של האישה ועל הרגשתה. השתלים מותאמים במדויק למצבה הבריאותי, מבנה הגוף, לרצונה של המטופלת ולסגנון חייה, פעמים רבות בזמן ניתוח החלפת השתלים, לא יוכנסו על ידי המנתח הפלסטי אותם שתלים, או אותו גודל של שתל כפי שהיה לאישה לפני ההחלפה.
הסיבה לכך היא שבמהלך השנים, האישה עוברת שינויים בגוף, הטעם והאסתטיקה משתנים. על כן בזמן החלפת השתלים יש להתאים את השתלים החדשים לפרופורציות הנוכחיות של הגוף ורצונותיה העכשוויים של האישה. (שתלים קטנים יותר, גדולים יותר וכו') השתלים היום, בעלי צמיגות גבוהה של סיליקון, מעטפת חלקה והם נמנים על הדור החדש של השתלים.
הוצאת שתלים ללא הכנסת שתלים חדשים, מיועדת לנשים שאינן מעוניינות עוד בשתלים בגופן ומעוניינות רק להסיר את השתלים. במקרים של הוצאת השתלים בלבד, התוצאה עשויה להיות פחות אסתטית. על כן יש לקחת זאת בחשבון ולערוך תיאום ציפיות במשותף עם הכירורג הפלסטי המנתח.
הוצאת שתלים והכנסת שתלים חדשים הם המקרה הקלאסי של החלפת שתלים. במקרים מהסוג הזה מראה השד לפני הניתוח הינו אסתטי והמטופלת מעוניינת בשתלים בעלי גודל הדומה לאלו הקיימים אצלה בשדיים. במקרים אלה, הניתוח פשוט יותר והשתלים החדשים שמחליפים את קודמיהם יוכנסו לכיס הקיים. סיבה נוספת להחלפת שתל יכולה להיות קרע או דלף מהשתל בשד. לפני החלפת השתל המנתח הפלסטי ינקה את כל שאריות הסיליקון מהכיס. בהתאם לצורך המנתח הפלסטי ישקול להסיר את הקפסולה שנוצרה סביב השתל. החתך שמבוצע בניתוח החלפת שתלים יהיה במיקום החתך בניתוח הראשון, כדי למנוע צלקת נוספת באזור השד.
שילוב של ניתוח החלפת שתלים וניתוח הרמת חזה מתבצע כאשר השדיים צונחים ומדולדלים עוד לפני הניתוח. במקרה זה בניתוח אחד, תתבצע גם החלפת השתלים הישנים וגם ניתוח הרמה של השדיים. בניתוח זה מוכנסים שתלים חדשים ומבצעים הרמה של השדיים כדי לייצר מראה אסתטי. בניתוח מסוג זה, יהיו צלקות נוספות על פני החזה. מקרה אחר בו יומלץ לבצע החלפת שתלים והרמה של החזה הוא כאשר החזה של האישה אינו נפול לפני הניתוח, אולם המטופלת מעוניינת בהכנסה של שתלים קטנים יותר מאלו הקיימים בשדיים שלה. לכן יהיה צורך לעשות הקטנה והרמה של המעטפת הקיימת וטיפול בעודפי העור אם קיימים.
הודות לשיטות הניתוח המתקדמות ולשימוש בשתלים איכותיים, תוצאות החלפת שתלים שיבוצעו על ידי מנתח פלסטי מיומן, נשמרות לתקופה ארוכה. שתלים איכותיים המאושרים לשימוש על ידי רשויות הבריאות בעולם, אינם נשחקים בגוף במשך שנים רבות ובממוצע נותרים תקינים למשך 10-20 שנים. חשוב לציין, כי יצרניות השתלים, עדיין לא הצליחו לפתח שתלים שיכולים להיות עמידים לכל החיים. במידה והשתלים ישנים, הסיכוי להיווצרות של סדק או קרע במעטפת השתל הוא גבוה. ברוב המקרים לא ניתן לזהות ולהרגיש קרע או סדק של השתל. הדרך הטובה ביותר לזהות קרע, או סדק של שתל היא על ידי ביצוע הדמיה של השד, באמצעות בדיקת אולטרה סאונד או MRI.
כדי לוודא עמידותם של השתלים בחזה של האישה המנותחת, יש לבצע הדמיית שד 3 שנים לאחר ניתוח הכנסת השתלים, זאת בהתאם להמלצת ה-FDA – ובהמשך, יש לבצע הדמיית שד בכל שנתיים או במידה וצורת השתל השתנתה, או אם יש כאבים בשדיים או התקשות. חשוב לציין כי בדיקות הדמיית השד לצורך סקר סרטן השד כוללות גם בדיקה של תקינות השתלים. על פי נתוני ה-FDA האמריקאי, כ- 20% מהנשים שעברו ניתוח להכנסת שתלים נדרשות להחליף שתלים בחזה בתוך 10 – 8 שנים בעקבות קרע, סדק, דלף או שינויים במבנה השדיים. שינויים אלו עשויים לגרום להחלפת השתלים או להוצאת השתלים מהשדיים, ללא קשר למועד בו בוצע הניתוח הראשון.
קרע בשתל סיליקון עשוי לגרום לזליגה של תוכנו אל רקמת השד ולבלוטות הלימפה בבית השחי. במשך הזמן, דליפת הסיליקון עשויה לגרום לנוקשות השד לרגישות, לכאב או לירידה בתחושה. יחד עם זאת, חשוב לציין כי היווצרות של קרע או סדק בדופן השתל, נדירה מאד בשנים הראשונות לאחר ניתוח הגדלת חזה ובמיוחד לאור היותם של השתלים איכותיים מאד, נכון להיום. הסיכון לקרע או דליפת סיליקון מהשתלים עולה רק לאחר 10-20 שנים.
שתלי הסיליקון הרפואי בעלי במרקם רך ונעים למגע באופן דומה למגע בשדיים טבעיים. התקשות ה"קפסולה" – הרקמה הצלקתית סביב השתל (Capsular contracture) או סביב שני השתלים היא אחת מתופעות הלוואי הנדירות של ניתוח עם שתלים בשד. "קפסולה/קופסית" היא רקמת חיבור שעוטפת את השתל ונרקמת מסביבו באופן טבעי, בדרך כלל הקפסולה /קופסית אינה מפריעה וניתן לחיות איתה בשלום. התקשות והתעבות הרקמה סביב השתל, גורמת לשד להיות קשה, רגיש למגע ולעיתים לשנוי צורת השד, דבר שמהווה סיבה לניתוח החלפת שתלים.
קמטים וקפלים בשתל יכולים להתהוות עם הזמן אצל חלק מהמנותחות ואפשר יהיה לראות אותם בתנוחות שונות או להרגיש אותם כאשר ממששים את השד. קמטים וקפלים קיימים בכול סוגי השתלים. הם בולטים יותר אצל נשים רזות מאוד ו/או נשים עם עור דק או כאשר השתלים גדולים במיוחד. תופעה זו של קמטים וקפלים ניתן לשפר ע"י החלפת השתל או שינוי מיקומו בשד- מעל או מתחת לשריר.
ניתוח הגדלת חזה בעזרת שתלים איננו מפסיק את תהליך התבגרות הגוף. נשים שבחרו בשתלים גדולים או שהפחיתו ממשקלן, מבנה החזה שלהן משתנה עם השנים. במהלך השנים השדיים צונחים והחזה לעיתים נופל או שנוצרת אסימטריה בין השדיים. צניחת השדיים ו/או אסימטריה בין השדיים מצדיקה ביצוע ניתוח נוסף של הרמת חזה והחלפת שתלים כדי לעצב את השד. השינויים שקורים במהלך השנים לשד האישה מצדיקים את החלפת השתלים הישנים לשתלים מהדור החדש, והרמת חזה להתאמה למשקל ולמבנה גוף האישה, העכשווי.
במהלך השנים, רצונן של הנשים משתנה, מחד יש נשים המעוניינות להגדיל את החזה שלהן במידה נוספת ומאידך יש נשים אשר חשות שהחזה שלהן גדול יתר על המידה והן בוחרות להחליף את השתלים שבחזן בשתלים קטנים יותר או בשתלים שצורתם שונה. חשוב לציין, כי ישנן ותמיד יהיו מנותחות שיחליטו לעבור ניתוח להוצאת השתלים, לאחר מספר שנים, מתוך רצון לחזור לממדי החזה הטבעיים.
ניתוח החלפת שתלים מתבצע תחת הרדמה מלאה. במהלך הניתוח המנתח הפלסטי מוציא את השתלים הישנים ומכניס חדשים במקומם. במקרה שנדרש ניתוח נוסף, כמו הרמת חזה או הסרת קופסית, הטיפול מתבצע במהלך ניתוח החלפת השתלים. במעמד ניתוח החלפת השתלים, כבר קיים "כיס" לשתלים מהניתוח המקורי. ייתכן שהמקום התעצב עם השנים שלאחר הניתוח הראשון. יש אפשרות לבצע תיקון והצרה של כיס השתלים הקיים, שמבוצע על ידי תפר פנימי. יתכן שיהיה צורך בפעולות נוספות בשד כמו: סילוק עודפי עור, הרמת פטמה ועוד.
לקראת פגישת הhיעוץ הרפואי עם פרופ' יואב ברנע, המטופלת תתבקש לבצע בדיקת הדמיה של השדיים- אולטרה סאונד או MRI כדי לבדוק את מצב תקינותם של השתלים. במהלך פגישת הייעוץ הרפואי, יבצע פרופ' ברנע יואב בדיקה מקיפה הכוללת: אבחון מידת צניחת השדיים, היכן ממוקמות העטרות והפטמות, מה עובי רקמת השד, מהם תכונות העור באזור החזה – עובי העור ומידת האלסטיות, היקף ומבנה בית החזה. יבדקו נתוני גיל, משקל, עישון, מחלות כרוניות כגון יתר לחץ דם, סוכרת, הפרעה בקרישת הדם ונטילת תרופות יילקחו בחשבון.
בהתאם לנתונים הפיזיים של האישה, ימליץ פרופ' ברנע יואב מה יהיה הניתוח להחלפת שתלים שיש לבצע: החלפת שתלים בלבד, החלפת שתלים והרמת חזה או הוצאת שתלים. במקרה של היווצרות קופסית (Capsular contracture) הניתוח יכלול הסרת הקפסולה/קופסית והחלפת השתלים. ההחלטה אם להסיר חלקית או בצורה מלאה את הקופסית (קפסולה-רקמה צלקתית סביב השתל) תדובר ביעוץ הרפואי, עם כל היתרונות והמשמעויות שבפעולה זו. חשוב לציין, שהסרה של הקופסית מאריכה את משך הניתוח וכרוכה בעלייה בשכיחות של סיבוכים כגון דימום, הצטברות נוזלים וזיהום.
במידה וחלה צניחה של שד אחד או של שני השדיים, במהלך ניתוח החלפת שתלים, יתבצע תיקון של "כיס השתל", שנוצר בניתוח הראשון ויוסרו עודפי עור לפי הצורך. על פי כל הנתונים האנטומיים ובחירת סוג הניתוח, יקבע המנתח הפלסטי את מיקום החתך וימליץ למטופלת על סוגי השתלים המתאימים לה. המטופלת תוכל לבחור בשתלים זהים לאלו שהוצאו משדיה או בשתלים בגודל שונה, על פי העדפותיה ולקבל הערכה של תוצאות הניתוח להחלפת שתלים, על סמך סימולציה ממוחשבת. המטופלת ופרופ' ברנע יחליטו מה יהיה גודל השתלים, צורתם, מיקום השתלים וסוג החספוס. הוראות ההכנה לניתוח החלפת שתלי סיליקון בחזה והוראות הטיפול בתקופת ההחלמה, הינן דומות לאלה המוכרות לך מניתוח הגדלת חזה.
המנותחת משוחררת לביתה מספר שעות לאחר הניתוח להחלפת שתלים ברוב המקרים. זמן ההחלמה הוא כשבוע ימים אשר לאחריו המטופלת מוזמנת לביקורת במרפאה. מומלץ לנוח ולהימנע מפעילות גופנית מאומצת בימים אלו, למנוחה תפקיד חשוב בתהליך ההחלמה. במהלך הימים שלאחר הניתוח להחלפת שתלים יופיעו כאבים ואי נוחות באזור השדיים, זה יקרה במיוחד בזמן הנעת חגורת הכתפיים. יתכן שיופיעו סימנים כחולים על דופן בית החזה. לאחר ירידת הנפיחות יהיה גודל השד קטן יותר מאשר מיד לאחר הניתוח. החלק העליון של השד יהיה פחות מלא ותהיה צניחה קלה בגובה השדיים. גודל וצורת השדיים מתייצבים לאחר כשלושה חודשים, לאחר ניתוח החלפת שתלים. אפשר להתקלח החל מיום לאחר הניתוח. חודש לאחר הניתוח להחלפת שתלים יש ללבוש חזייה ספורט מיוחדת לתמיכה בשתלים שהוכנסו לשדיים.
אחת הבדיקות שעל כל אישה לעבור לאחר ניתוח החלפת שתלים היא בדיקת שדיים ידנית על ידי כירורג שד. אישה לאחר גיל 40, תעבור גם בדיקות ממוגרפיה ואולטרה סאונד שדיים אחת לשנה או שנתיים בהתאם להחלטת הרופא המטפל. בעת בדיקת כירורג השד, יש ליידע אותו על נוכחות השתלים.
פרופסור יואב ברנע, מומחה לכירורגיה פלסטית, הינו מנהל היחידה לכירורגיה פלסטית ומשחזרת של השד, במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי סוראסקי תל-אביב (איכילוב). המידע נערך ונסרק ע"י פרופ' יואב ברנע, כול הזכויות שמורות לפרופ' ברנע יואב.