החלפת שתלי סיליקון

מדוע ומתי יש צורך בהחלפת שתלי סיליקון?

נשים רבות מעוניינות בשיפור מראה  החזות החיצונית והחזה שלהם במהלך חייהן. הסיבות הינן מגוונות, עקב, הריונות מסיבות אסטטיות , או חלילה, ניתוח  אונקולוגי . ידוע כי ניתוחים להגדלת החזה ועיצוב מבנה השד על ידי שילוב שתלי סיליקון לשד, תורמים לעליית משמעותית בביטחון העצמי בקרב נשים בכל רחבי העולם.

ההמלצה הרפואית היא לעקוב אחר נשים עם שתלי הסיליקון, על מנת לוודא רפואית מתי יש צורך בהחלפתם. שתלי סילקון, יכולים לגרום לבעיות כגון התקשות קופסתית, קרע או חשש לדלף בשתל ועל כן יש צורך בהחלפת שתל סיליקון. מאמר זה דן בצורך בהחלפת שתלי סיליקון, מה הגורמים  להחלפת שתלי סיליקון לכך? מתי יש לעשות זאת, לאן צריך לפנות ומי הרופא המתאים לכך?

החלפת שתלי סיליקון

מה צריך לדעת על בטיחות ומעקב אחר שתלי סיליקון ומתי יש צורך להחליף את שתל הסיליקון?

נשים רבות בעולם שאינן מרוצות ממראה החזה שלהן, פונות לניתוחים כירורגים פלסטיים להגדלה או עיצוב החזה באמצעות הכנסת שתלי סיליקון. אך לשתלי הסיליקון יש אורך חיים של 10-20 שנים ולעיתים אף פחות. במקרים אלו יש צורך בהחלפת שתלי הסיליקון.  כאשר עולה המחשבה על ניתוחים הכוללים החלפת שתלי סיליקון אצל נשים, חשוב להבין מספר דברים הקשורים למקצועיות המרכז הרפואי, המנתח הפלסטי, הצוות המטפל במרפאה וטיב השתלים. טיב שתלי הסיליקון יאפשר להגיע לתוצאה האסתטית והמתאימה ביותר בחזה של האישה, כמו גם מניעה של בעיות דלף ו/או קרע  של השתל בחזה. היום נעשה שימוש בשתלים במילוי סיליקון רפואי איכותיים המאושרים על ידי רשויות הבריאות בעולם ונשארים תקינים בגוף בדרך כלל בין עשר לעשרים שנים.

 

על פי המלצת ה-FDA, יש לבצע הדמיית שד ראשונה, שלוש שנים לאחר ניתוח הכנסת שתלי הסיליקון ובהמשך, בהתאם להוראות המנתח הפלסטי. יחד עם זאת, על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, רק כחמישית מהנשים נאלצות לגשת לניתוח להחלפת שתלי סיליקון בחזה לאחר שמונה או עשר שנים. התעוררות סיבוכים רפואיים המחייבים את הוצאת השתלים בטרם עשר שנים הם נדירים מאוד.

עד היום לא פותחו שתלי סיליקון המחזיקים בגוף לכל אורך החיים וככל שחולף הזמן מהניתוח הפלסטי להחלפת שתלי סיליקון יש בלאי של השתל, לכן חשוב לדאוג למעקב אחר שתל הסיליקון בגוף ואם יש צורך להחליף את שתלי הסיליקון בשתל חדש.

לעיתים האישה לא תרגיש בשינויים המתרחשים בשתל  הסיליקון בחזה, על כן חשוב לעקוב אחר הוראות כירורג שד או הכירורג הפלסטי. כמו כן יש לבצע בדיקות הדמיה כגון ממוגרפיה ו/או אולטרסאונד או M.R.I. כמובן, יש לבחור בכירורג שד מומחה או כירורג פלסטי מומחה בעל ניסיון רקע  נרחב בתחום השתלות סיליקון והחלפת סיליקון בחזה.

הסיבות להחלפת שתלי סילקון?

הסיבות לניתוח להחלפת שתלי סיליקון, מגוונות והן יכולות להיות מסיבות רפואיות ו/או אסתטיות
  • בלאי: שתלי הסיליקון כיום איכותיים ביותר, עמידים ועומדים בסטנדרטים בינלאומיים מחמירים. קיימים מקרים של דלף או קרע משתל הסיליקון עם השנים. כמו כן עקב צמיגות גבוהה של השתל ישנם מצבים שעלול להיווצר בלאי  בשתל הסיליקון ודליפה בלתי מורגשת ממנו. בהתאם  להמלצת ה FDA, כדי לבדוק את תקינותם יש לבצע אחת לשלוש שנים  בדיקות אולטרסאונד של השד ובדיקת MRI  לשד, לאחר החלפת שתלי הסיליקון. כמו כן יש לבצע  אחת לשנה, בדיקות  רפואיות למעקב לגילוי מוקדם ומניעה של סרטן השד. זליגת הסיליקון  משתל הסיליקון  בחזה עלולה לגרום לנוקשות של השד במגע, לרגישות, לכאב או לירידה בתחושה. במצבים בהם יש התקשות, כאבים בשתל, או במקרים בהם חלו שינויים בצורת השתלים בחזה של האישה, יש לגשת למנתח הפלסטי לבדיקה רפואת.
  • התקשות: התקשות השד בשל היווצרות "קופסית" (Capsular contracture): במקרים נדירים. לעיתים, נוצרת התקשות של הרקמה הצלקתית סביב השתל או השתלים לאחר ניתוח הגדלת חזה והכנסת שתלי סיליקון. במקרה כזה האישה תרגיש בהתקשות השד, כאב במגע ולעיתים אף עיוות צורת השד.
  • קפלים וקמטים בשד: לעיתים נוצרים קמטים וקפלים בשתל הסיליקון. ניתן להרגיש את הקפלים בשתי סיליקון כאשר ממששים את השד או לראות אותם בתנוחות מסוימות. קמטים אלו רווחים בעיקר בקרב נשים רזות או כאשר שתל הסיליקון גדול. במצב זה יתכן ויהיה צורך בהחלפת שתלי סיליקון .
  • שינוי צורת שתלי הסיליקון וחוסר התאמתם לגוף: הגוף מתבגר ומשתנה עם השנים, אך השתל לא, לכן נוצרים מצבים של חוסר פרופורציה בין שד לשד או בין החזה לגוף. התופעה קוראת בעיקר כאשר האישה מפחיתה ממשקלה או כאשר השתלים גדולים מדי. התוצאה היא חוסר סימטריה ו/או צניחת השדיים. מצב זה מצדיק ניתוח פלסטי להחלפת שתלי סיליקון הכולל התאמת שתלי סיליקון לגיל הנוכחי של האישה ולעיתים בשילוב של הקטנה או הרמה של השד.
  • רצון המטופלת: לאור השינויים שחלים בגוף והחזה במהלך השנים, נשים רבות רוצות לשנות את מראה החזה ולהחליף את שתלי הסיליקון. חלקן רוצות להגדיל, חלקן להקטין וחלקן רוצות להוציא את שתלי הסיליקון לצמיתות.
  • הודעות היצרן של שתלי הסיליקון: כמו למשל הודעה שנמסרה ביולי 2019 על ידי חברת אלרגן, המייצרת שתלי סיליקון. במקרה כגון זה יש בקשה מהחברה לאסוף את שתלי הסיליקון מבתי החולים ואיסור המשך שימוש בשתלים אלה.
  • השפעת השתלים על מערכת החיסון: במקרים נדירים יש תגובה אלרגית של מערכת החיסון להשתלה של עצם זר בתוך הגוף. במקרים אלו הגוף מפתח תגובה אוטואימונית המוכרת כ (BREAST IMPLANT ILLNESS (BII, תופעות הלוואי הם מגוונות החל מכאבי פרקים ושרירים ועד נשירת שיער. לרוב, הוצאת שתל הסיליקון, מהגוף מחזירה את המצב לקדמותו, אך בכל זאת, יש צורך, שנשים שעברו BII יעברו בירור ראומטולוגי מקיף.

איך לבחור מנתח פלסטי לניתוח להחלפת שתלי סיליקון?

נקודה חשובה בבחירת הקליניקה הרפואי בו יערך הניתוח להחלפת שתלי סיליקון היא בחירת הרופא הכירורג שיבצע את הניתוח. יש חשיבות עליונה למקצועיות, ניסיון ומיומנות בתחום החלפת שתלי הסיליקון. כאשר מגיע שלב בחירת הכירורג הפלסטי  להחלפת שתלי הסיליקון, יש לוודא כי הרופא הינו:

  • בוגר לימודי רפואה במוסד אקדמאי בעל שם ועבר התמחות במרכזים רפואיים מובילים בארץ ו/או בעולם.
  • בעל ניסיון בתחום ניתוחי שד- החלפת שתלי סיליקון והוצאה של שתלי סיליקון.
  • חבר באיגודים מקצועיים מתחום הכירורגיה הפלסטית.
  • מבצע את הניתוח להחלפת שתלי סיליקון אך ורק בחדרי ניתוח המאושרים על ידי משרד הבריאות.
  • בנוסף, עדיף לבקש המלצות ממטופלות קודמות.

מה כוללת פגישת הייעוץ הרפואי לפני ניתוח להחלפת שתלי סיליקון?

עוד לפני שמגיעים לפגישת ייעוץ  רפואי על ידי המנתח הפלסטי בנוגע לניתוח להחלפת שתלי הסיליקון, יש לבצע בדיקת אולטרסאונד או MRI של השד על מנת לוודא את תקינות השתלים הקיימים. יחד עם תוצאות הבדיקות יש להגיע לפגישה ייעוץ אצל הרופא הכירורג מומחה ובעל ניסיון בהחלפת שתלי סיליקון. במהלך הפגישה המנתח הפלסטי יבדוק את ההדמיות שבוצעו, מיקום העטרות והפטמות תכונות העור באזור החזה, היקף ומבנה בית החזה, מידת האלסטיות, מידת צניחת השדיים, עובי העור ועובי רקמת השד. מלבד בדיקות רפואיות  אלו, הרופא ייקח בחשבון נתונים פיזיים כמו משקל, גיל, עישון, מחלות כרוניות ונטילת תרופות. על פי כלל הנתונים והבדיקות ימליץ או לא ימליץ הרופא הכירורג  הפלסטי על הצורך בניתוח החלפת השתלים .

מהם סוגי הניתוחים להחלפת שתלי סיליקון?

במידה והרופא ימליץ על החלפת השתלים במהלך פגישת הייעוץ הוא יציג למטופלת מספר אפשרויות:

  • החלפה, בלבד, של שתלי הסיליקון בחזה.
  • החלפה של שתלי הסיליקון והרמה של החזה.
  • הוצאת שתלי הסיליקון וחזרה למצב הקודם.
  • הוצאת שתלים והרמה.
  • כמו כן, ולפי הצורך , בכל אחד מהניתוחים הללו יבדוק וידון הרופא על הצורך בהסרת הרקמה הצלקתית (הקפסולה ) סביב השתל.

כיצד נערך ניתוח להחלפת שתלי סיליקון?

ניתוח להחלפת שתלי הסיליקון  מתבצע בהרדמה מלאה, הניתוח להחלפת שתלי סיליקון נחשב לפשוט יחסית והוא לא מותיר צלקות חדשות. ברוב המקרים,  יכניס המנתח את שתלי הסיליקון  החדשים באותה צלקת של הניתוח הראשון. במהלך הניתוח להחלפת שתלי הסיליקון, הכירורג הפלסטי המומחה מוציא מהחזה את שתלי הסיליקון הישנים ובמקומם ממקם את שתלי הסיליקון החדשים. לעיתים, לאחר הוצאת השתלי הסיליקון הישנים, ולפני הכנסת שתלי הסיליקון החדשים, יש צורך בטיפול כירורגי של כיס השד והקופסית ("קפסולה") שנוצרה באופן טבעי עם השנים. אורך הניתוח להחלפת שתלי סיליקון משתנה בהתאם לסוג הניתוח להחלפת שתלי סיליקון ועבודת המנתח הפלסטי. בדרך כלל ניתוח פלסטי להחלפת שתלי סיליקון אורך  עד שעתיים. ברוב הפעמים, לאחר ההתאוששות, המטופלת משוחררת לביתה.

מה הן ההנחיות הרפואיות לאחר הניתוח להחלפת שתלי סיליקון?

את השעות הראשונות לאחר הניתוח להחלפת שתלי סיליקון, המטופלת עוברת בחדר ההתאוששות. בימים הראשונים לאחר הניתוח להחלפת שתלי סיליקון אפשר ללכת אך לא להזיז את הזרועות או להפעיל את הידיים.  הצלקות מהניתוח מחלימות לאחר תקופה של מספר חודשים, במהלך הזמן הזה חשוב לא לחשוף אותן לשמש. בחודשים הקרובים לאחר הניתוח להחלפת שתלי סיליקון אזור החזה עשויי להיות רגיש במיוחד למגע.

פרופ' יואב ברנע כירורג פלסטי מבצע ניתוחים להחלפת שתלי סיליקון

פרופסור יואב ברנע – מומחה לכירורגיה פלסטית, הינו מנהל היחידה לכירורגיה פלסטית ומשחזרת של השד, במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי סוראסקי תל-אביב (איכילוב).  פרופ' ברנע יואב,  מבצע את הניתוחים הניתוחים להחלפת שתלי סיליקון על ידיו בבתי חולים הפרטיים המובילים בתל אביב, הוא משתמש בשיטות ניתוח המתקדמות ביותר, ובציוד החדיש ביותר הכולל שתלים מהדור החדש , בעלי תקן בינלאומי המחמיר ביותר. האישה זוכה ליחס אישי ומקצועי מטופלת על יד צוות ותיק ומנוסה וזוכה לשרות ברמה גבוהה.

המידע נערך ונסרק ע"י  פרופסור יואב ברנע , כול הזכויות שמורות לפרופ' יואב ברנע.