החלפת שתלים בחזה

מתי רצוי להחליף שתלים בחזה ובאלו מקרים חובה להוציאם?

נשים בכל רחבי העולם נהנות מחזה מושלם ומעוצב לאחר שעברו ניתוח הגדלת חזה, שגרם להן לאהוב את גופן ושיפר את הביטחון העצמי שלהן. במהלך השנים ניתחתי מאות נשים שבחרו להגדיל חזה מסיבות אסתטיות כגון חזה קטן מאד ושטוח, חוסר סימטריה בין השדיים ו/או איבוד נפח לאחר לידות, הנקה וירידה דרסטית במשקל. כמו כן ניתחתי נשים רבות שעברו כריתת שד כתוצאה ממחלת הסרטן ונזקקו לניתוח לשחזור שד.

החלפת שתלים

המשותף לכל הניתוחים הכוללים החלפת שתלים בחזה, הוא בחירת שתלים מושכלת המאפשרת להגיע לתוצאה האסתטית המתאימה ביותר למבנה בית החזה ולפרופורציות של גוף המטופלת. גודל השתלים, צורתם – שתלים עגולים או שתלים בצורה של טיפה/אגס – וכן מיקומם, משפיעים על ההופעה הכללית של האישה ולכן יש לשקול היטב התאמת השתלים גם לאופייה של המטופלת ולסגנון חייה.

כיום, השתלים הנפוצים ביותר בשימוש בניתוחי הגדלת חזה וכן בניתוחי שחזור שד, הם שתלים עם מילוי של סיליקון רפואי. בשתלים מהדור החדש, רמת צמיגות הסיליקון גבוהה, ובכך יורד למינימום הסיכוי לפיזור הסיליקון בתוך השד ומחוצה לו, כאשר יש בלאי ראשוני של השתל.

כל מה שרציתם לדעת על בטיחות שתלי סיליקון

מהי מידת העמידות של השתלים בחזה?

התוצאות של ניתוח הגדלת חזה מוצלח, אשר בוצע על ידי מנתח פלסטי מיומן, נשמרות לתקופה ארוכה הודות לשיטות הניתוחיות המתקדמות ולשימוש בשתלים איכותיים. שתלים איכותיים המאושרים לשימוש על ידי רשויות הבריאות בעולם, אינם נשחקים בגוף במשך שנים רבות ובממוצע נותרים תקינים למשך 10-20 שנים. ראוי לציין כי יצרניות השתלים, עדיין לא הצליחו לפתח שתלים שיכולים להיות עמידים לכל החיים וככל שהשתלים ישנים, כך עולה הסיכון להיווצרות של סדק או קרע במעטפת השתל. לאור רמת הצמיגות הגבוהה של הסיליקון הרפואי, ברוב המקרים לא ניתן להרגיש כאשר יש בלאי של השתל והדרך הטובה ביותר לזהות בלאי של שתל היא על ידי ביצוע הדמיה של השד, באמצעות בדיקת אולטרה סאונד או  MRI.

 

על פי המלצת ה-FDA , יש לבצע הדמיית שד 3 שנים לאחר ניתוח השתלים ובהמשך בכל שנתיים או כאשר חל שינוי בצורת השתל, כאבים או התקשות. יצוין כי בדיקות הדמיה של השד לצורך סקר סרטן שד כוללות גם בדיקה של תקינות השתלים. על פי נתונים של ה-FDA האמריקאי, רק כ- 20% מהנשים נדרשות להחליף שתלים בחזה בתוך 10 – 8 שנים בעקבות בלאי של השתלים.

במקרים נדירים, עלולים להתעורר סיבוכים שיחייבו החלפת שתלים או הוצאת שתלים מהחזה, ללא קשר למועד בו בוצע הניתוח הראשון, כפי שיפורט להלן. כמו כן אצל חלק מהמנותחות יחולו שינויים במבנה השדיים שיצדיקו לבצע החלפת שתלים, גם אם לא חלפה מלוא התקופה של אורך חיים השתל.

החלפה או הוצאת שתלים, פרופ' יואב ברנע

מהן הסיבות המצדיקות החלפת שתלים בחזה או הוצאת שתלים?

 בלאי של השתל

קרע בשתל סיליקון עלול להוביל לזליגת תוכנו אל רקמת השד ובלוטות הלימפה בבית השחי. בחלוף הזמן זליגת הסיליקון עלולה לגרום לנוקשות של השד במגע, לרגישות, לכאב או לירידה בתחושה. חשוב לציין כי היווצרות של קרע או סדק בדופן השתל, נדירה ביותר בשנים הראשונות לאחר ניתוח הגדלת חזה והסיכון עולה רק לאחר 10-20 שנים.

 

 התקשות השד במגע בשל היווצרות "קופסית" (Capsular contracture)

שתלי הסיליקון הרפואי מאופיינים במרקם רך ונעים למגע בדומה למגע בשדיים הטבעיים. אחת מתופעות הלוואי הנדירות של ניתוח הגדלת חזה קשורה בהתקשות הרקמה הצלקתית סביב השתל (Capsular contracture) או סביב לשני השתלים. התקשות והתעבות הרקמה, גורמת לשד להיות קשה למגע ולעיתים גם רגיש למגע וכואב בעיקר בשכיבה על הבטן. היווצרות של התקשות קופסית עלולה להוביל גם לעיוות בצורת השד.

 

קמטים וקפלים בשתל

אצל חלק מהמנותחות, עלולים להיווצר עם הזמן קמטים וקפלים בשתל, אותם ניתן לראות בתנוחות שונות או לחוש אותם במישוש השד. קמטים וקפלים קיימים בכול סוגי השתלים ובולטים יותר בנשים רזות מאוד או כאשר השתלים גדולים מאד. ניתן לשפר תופעה זו ע"י החלפת השתל או שינוי במיקומו בשד.

 

שינוי בגובה השדיים

ניתוח הגדלת חזה איננו עוצר את תהליך הזדקנות הגוף. אצל חלק מהנשים, בעיקר אלה שבחרו בשתלים גדולים או שהפחיתו ממשקלן, מבנה השדיים משתנה במהלך השנים. בהדרגה נוצרת צניחה של השדיים, לעיתים לא באופן שווה בין שני השדיים. צניחת השדיים ו/או אסימטריה בין השדיים תצדיק ביצוע ניתוח נוסף לעיצוב השד, הכולל הרמת החזה והחלפת השתלים. זוהי הזדמנות להחליף את השתלים לאלה מהדור החדש, ולהתאימם לגיל הנוכחי, לשינויים ברקמת השד, במשקל ובמבנה הגוף.

 

רצון המטופלת לשינוי בגודל החזה או בצורת השדיים

בחלוף השנים, יש נשים המעוניינות להגדיל את החזה במידה נוספת ומנגד יש נשים אשר חשות שהחזה גדול יתר על המידה, לאור השינויים שחלו בגופן, והן בוחרות להחליף את השתלים בשתלים קטנים יותר או בשתלים שצורתן שונה. ראוי לציין כי ישנן מנותחות אשר מחליטות לאחר מספר שנים, לעבור ניתוח להוצאת השתלים מתוך רצון לחזור לממדים הטבעיים או בשל תופעות לוואי נדירות.

מה כוללת פגישת הייעוץ לפני ניתוח להחלפת השתלים?

על מנת לבחון את מצב השתלים בחזה, לקראת פגישת הייעוץ  הרפואי עם פרופ' יואב ברנע, המטופלת תתבקש לבצע בדיקת הדמיה של השד אולטרה סאונד או MRI במטרה לבדוק את תקינות השתלים. במהלך פגישת הייעוץ הרפואי, יבצע פרופ' ברנע יואב בדיקה מקיפה הכוללת: מידת צניחת השדיים, מיקום העטרות והפטמות, עובי רקמת השד, תכונות של העור באזור החזה – עובי העור ומידת האלסטיות, היקף ומבנה בית החזה. כמו כן יילקחו בחשבון נתונים כגון גיל, משקל, עישון, מחלות כרוניות כגון יתר לחץ דם, סוכרת, הפרעה בקרישת הדם ונטילת תרופות.

בהתאם לנתונים הפיזיים, ימליץ פרופ' ברנע יואב על סוג הניתוח: החלפת שתלים בלבד, החלפת שתלים והרמת חזה או הוצאת שתלים. במקרה של היווצרות קופסית (Capsular contracture) , יכלול הניתוח הסרת הרקמה שהתקשתה והחלפת השתלים. הסרה חלקית או מלאה של הקופסית (קפסולה-רקמה צלקתית סביב השתל) תידון ביעוץ הרפואי, כולל היתרונות והמשמעויות שבפעולה זו. חשוב לציין שהסרה של הקופסית מאריכה את משך הניתוח וכרוכה בעלייה בשכיחות של סיבוכים כגון דימום, הצטברות נוזלים וזיהום.

 

אם חלה צניחה של שד אחד או של שני השדיים, במהלך הניתוח יבוצע תיקון של "כיס השתל", שנוצר בניתוח הראשון וכן הסרה של עודפי עור לפי הצורך.על סמך כל הנתונים האנטומיים ובחירת סוג הניתוח, יקבע המנתח הפלסטי את מיקום החתך הניתוחי וכן ימליץ למטופלת על סוגי השתלים המתאימים. על פי העדפותיה, היא תוכל לבחור בשתלים זהים לאלו שהוצאו או בשתלים בגודל וצורה שונה ולקבל הערכה של תוצאות הניתוח להחלפת שתלים, על סמך סימולציה ממוחשבת. כמו כן המטופלת ופרופ' ברנע ידונו על גודל השתלים, צורתם, מיקום השתלים וסוג החספוס. הוראות ההכנה לניתוח החלפת שתלי סיליקון בחזה והוראות הטיפול בתקופת ההחלמה, דומות לאלה המוכרות לך מניתוח הגדלת חזה.

 פרופסור יואב ברנע – מומחה לכירורגיה פלסטית, הינו מנהל היחידה לכירורגיה פלסטית ומשחזרת של השד, במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי סוראסקי תל-אביב (איכילוב). המידע נערך ונסרק ע"י פרופ' יואב ברנע, כול הזכויות שמורות לפרופ' ברנע יואב.