בעשורים האחרונים ענף הניתוחים הפלסטיים בחזה נהנה מצמיחה וגדילה וכולל גם ביקוש לחזה מעוצב, אסתטי ויפה. שכיחות הניתוחים להגדלת חזה היא בין הגבוהות ביותר בתחום הכירורגיה פלסטית. אחד היתרונות הבולטים של ניתוח להגדלת חזה, שהתוצאות ניכרות מידית משפיעות על דימוי הגוף והבטחון העצמי של האישה. הניתוח מתבצע על ידי כירורג פלסטי בהתאמה למבנה הגוף של האישה ובהתאם לציפיות ולרצונות שלה. במקביל להתפתחות הניתוחים להגדלת החזה באמצעות שתלי סיליקון המיוצרים באיכות הגבוהה ביותר באישורים של משרד הבריאות, CEוה- FDA, התפתחה בשנים האחרונות תופעה של הוצאת שתלים מהחזה בקרב נשים שעברו בעבר ניתוחי הגדלת חזה. הסיבות להוצאת שתלים אצל נשים הינן מגוונות ונערכת מסיבות אישיות ורפואיות.
אצל רוב הנשים הבוחרות לעבור הוצאת שתלים, ההחלטה נעשית בעקבות הרצון לחזור למראה הקודם והטבעי שלהן. חלק מהנשים עושות זאת בעקבות התחושה שהניתוח להגדלת החזה שנעשה בצעירותן אינו מתאים להן יותר עם השנים. סיבות נוספת להוצאת השתלים נובעות מכך שהשתלים אינם מתאימים עקב, שינויים גופניים שעוברים על האישה בעקבות לידה והנקה, העלייה בגיל, התבגרות וההזדקנות של הגוף, ושינויים במשקל. כמו כן, אצל חלק מהנשים הסיבה להוצאת השתלים נעשית בעקבות שינויים שנוצרו בשתלי הסיליקון, כגון: דליפה או קרע של השתל, התקשות הרקמה סביב השתל "קופסית" / "קפסולה" ותחושה לא טבעית במגע.
סיבה נוספת להחלטה של נשים להוציא את השתלים, היא בעקבות הודעה שיצאה בשנת 2019 על ידי חברת אלרגן, חברה המייצרת שתלי הסיליקון. החברה הודיעה על איסוף והורדה של שתלי BIOCELL, שתלי סיליקון מחוספסים מתוצרתה. כל זאת קרה בעקבות מחקרים רפואיים שנעשו וחשפו שבמקרים נדירים, בהם נשים שעברו השתלת שתלי סיליקון בחזה מסוג BIOCELL התפתח אצלן סרטן לימפומה נדיר מסוג ALCL. הסימנים היכולים להצביע על התפתחות סרטן נדיר מסוג לימפומה ALCL הם: גושים חדשים שהופיעו בשד, שינוי פתאומי בצורה ובגודל של אחד השדיים ללא סיבה מוסברת, או הצטברות נוזלים גדולה. במקרים קיצוניים ונדירים או במקרה שהוכחה מחלת ה-ALCA, נדרשת בדיקה על ידי מנתח פלסטי מנוסה. בנוסף נדרשת בדיקת השתל ולעיתים ניתוח להוצאת שתלים, כולל הקופסית והקפסולה. רובן המכריע של נשים שחלו בסרטן הבריאו כליל.
למרות שאין המלצה מפורשת מהFDA וחברת אלרגן להוצאת השתלים לנשים ללא תסמינים, חלק מהנשים מעדיפות להימנע מסיכון מיותר ומעדיפות לעבור ניתוח הוצאת שתלים מגופן. סיבה נוספת להוצאת שתלים, היא במצבים בהם הגוף מגיב לשתלים כגוף זר ומערכת החיסון מגיבה לכך. זוהי תופעה אוטואימונית, המוגדרת רפואית BII- BREST IMPLANT ILLNESS. ה- BII הנה תופעה היכולה להופיע בכל סוגי שתלי השד. בתגובה האוטואימונית של הגוף מסוג זה מופיעות לעיתים עייפות כרונית, פיברומיאלגיה, כאבי שרירים ופרקים, נשירת שיער ועוד.
אצל חלק מהנשים שחוו תופעות אלו, הוצאת שתלים גרמה לשיפור במצבן אך אצל חלק לא היה שיפור כלל. מדובר בתופעה שממשיכה להיחקר רפואית, תוך בדיקה האם יש קשר ישיר בין התופעות הללו לשתלים. כמו כן, נבדקת שכיחות התופעה בקרב נשים שעברו ניתוחי הגדלת חזה או שיחזור באמצעות שתלי סיליקון.
סיבוך ותופעת לוואי זו היא תגובה ביולוגית של מערכת החיסון להכנסת גוף זר לגוף. כאשר נוצרת התקשות קפסולה זו, באחוזים נמוכים של המקרים עלולה להיווצר נוקשות במגע בשד, עיוות בצורה, מלאות בחלק העליון של השד ורגישות בזמן מגע. יש לדעת שלמרות הוצאת השתלים והקופסית מסביב, במידה והמטופלת סובלת מ-BII, תופעות לוואי אלה לעיתים לא ייעלמו או יופחתו. את הקופסית המנתח הפלסטי יוציא במקרים מובהקים שמרגישים עיבוי, גירעון והסתיידות, או כשישנו חשש ללימפומה של השתלים (ALCL).
במקרים של בלאי, דליפה או קרע בשתל הסיליקון תידרש התערבות כירורגית של הוצאת שתלים או החלפת השתלים. "אורך החיים" ממוצע של שתלים הינו בדרך כלל 10- 15 שנים. למרות זאת, כל עוד השתלים תקינים, אין הנחייה גורפת של חברות יצרני השתלים והרשויות הרפואיות על חובת החלפת שתלים. כל אישה שבגופה שתלי סיליקון חייבת לבצע בדיקות שד תקופתיות, על ידי בדיקת אולטרה סאונד או MRI פעם בשנה. במידה ועולה הצורך בהוצאת שתלים, בשל קרע או דלף מהשתל ימליץ הכירורג הפלסטי על ניתוח החלפת השתלים או הוצאתם.
במקרים של קפלים משמעותיים בשתל , לעיתים תידרש. הקפלים יכולים להיווצר בסוגי השתלים השונים, אך נפוצים יותר בקרב נשים רזות שבחרו בשתלים גדולים מאוד או נשים בעלות עור דק.
ניתוח הוצאת שתלים או החלפתם נדרש גם במקרים של צניחת חזה במהלך השנים, שינויים במשקל, במבנה השד וברקמה שלו. בהדרגה ובחלוף השנים, יש השפעות על גוף האישה, וכמובן גם על השדיים. החזה צונח ונוצרת פגיעה אסתטית וחוסר סימטריה בין שדיים. שתלים שהושתלו לפני שנים, מעלים את כובד משקל של השד ובכך עלולים להגדיל ולהגביר את צניחתם ולכן, לעיתים נדרש ניתוח להוצאתם או החלפתם בשילוב עם הרמה של השדיים.
בעקבות הפרסומים על ממצאי לימפומה, יש נשים המעדיפות הוצאת שתלים כוללת ויש נשים המעדיפות להחליף לשתלי סיליקון עגולים וחלקים.
סיבה נוספת לבחירת מטופלות להוציא את השתלים היא הרצון של המטופלת לחזור למראה הטבעי והמקורי שלה, עקב השינויים הפיזיולוגיים שהגוף עבר והתחושה שכעת החזה גדול להן מידי.
ניתוח הוצאת שתלים או החלפתם הוא ניתוח לכל דבר, המתקיים בחדר ניתוח ותחת הרדמה. בהוצאת שתלים לרוב לא יהיה שימוש בנקזים לאחר סיום הניתוח.
ניתוח הוצאת השתלים והוצאת הקפסולה/קופסית שנוצרה סביב השתל , כרוכה בהפרדה של הקפסולה מרקמת השד, השריר ובית החזה. לעיתים הקופסית צמודה לשתל השד ולצלעות, במצב זה, לעיתים יש קושי להוציא את כל הקופסית וניתן להוציא רק את חלקה. הוצאת הקפסולה דורשת מנתח פלסטי מקצועי, מנוסה ומיומן, ומאריכה את זמן הניתוח.
בניתוח הוצאת שתלים עם הרמת חזה, המנתח הפלסטי משתמש ברקמת השד ובעודפי העור שנוצרו עם הוצאת השתלים, למילוי החלל בשד. עם סיום הוצאת השתלים, החזה יהיה יותר קטן, מרוכז, דחוס, מורם ואסוף.
בניתוח הוצאת שתלים בשילוב עם הרמת חזה והזרקת שומן, המנתח הפלסטי שואב שומן עודף מאזור אחר בגוף האישה. מדובר באזור בגוף האישה, בעל מצבור שומן מספק. המנתח הפלסטי ישאב את השומן מאותו אזור ויזריק אותו לאחר תהליך סינון ייחודי, לשד. הזרקת השומן מאפשרת להוסיף נפח ועיבוי השד.
כדי להגיע לתוצאה מוצלחת הן אסתטית והן רפואית להוצאת השתלים, מומלץ לבחור כירורג פלסטי ומנתח פלסטי מיומן. מדובר במנתח פלסטי מקצועי ומנוסה בתחום הניתוחים הפלסטיים בשדיים, בהוצאת שתלים, הרמת חזה ובהוצאת שתלים עם קופסית, ובהזרקות שומן. בנוסף, מומלץ לבדוק אם המנתח הפלסטי, סיים לימודי רפואה במוסד אקדמי מוכר בארץ או בעולם, אם המנתח הפלסטי, עבר התמחות במרכז רפואי מוביל. חשוב לבדוק אם הכירורג הפלסטי חבר באיגודים מקצועיים בתחומי הכירורגיה הפלסטית והאסתטית בארץ ובחו"ל, כמו כן יש לבדוק אם חדרי הניתוח בהם יערך הניתוח להוצאת שתלים מאושר על ידי משרד הבריאות. לבסוף מומלץ לבדוק, אם קיבלת על הרופא המלצות על יכולותיו ומקצועיותו בתחום הוצאת השתלים.
בייעוץ הרפואי לפני הניתוח, הכירורג הפלסטי ישוחח עם האישה יעבור על ההיסטוריה הרפואית שלה (ייקח אנמנזה רפואית) ויבצע בדיקה רפואית. הכירורג הפלסטי יפנה את המטופלת לבדיקות הדמיה של השד הכוללות אולטרה סאונד או MRI של השד על מנת לוודא ולבדוק את תקינות השתלים.
המנתח הפלסטי יסביר וימליץ לאשה על כל האופציות הניתוחיות העומדות בפניה באופן ספציפי. (סוגי ניתוח הוצאת השתלים המצוינים למעלה). ההמלצה של המנתח הפלסטי תערך בהתחשב ברצון המטופלת, בנתונים הפיזיים בבדיקה הרפואית הכוללים בין השאר את: הסיבה להוצאת השתלים, מידת צניחת השדיים, מיקום הפטמות והעטרות, תכונות העור הכוללות עובי ומידת אלסטיות, רקמת השד והעובי שלה, גודל השתל ביחס לרקמת השד הקיימת, מיקום השתל מתחת או מעל השריר ומבנה והיקף בית החזה של האישה.
כדי למקסם את הצלחת ניתוח הוצאת השתלים על הצד הטוב ביותר על המטופלת לבצע את הבדיקות הרפואיות וההנחיות הבאות: בדיקות דם הכוללות תפקודי קרישה, ספירת דם ואלקטרוליטים. כמו כן, על המטופלת להביא בדיקות ממוגרפיה או בדיקת הדמיה של השד באולטרה סאונד או MRI. במידה והמטופלת עברה את גיל 40, תידרש המטופלת להביא גם בדיקת א.ק.ג. בנוסף, המטופלת תידרש להפסיק לשתות אלכוהול 3 ימים לפני מועד הוצאת השתלים. על המטופלת להפסיק נטילת תרופות נוגדות קרישה שבועיים לפני מועד הניתוח. במידה והאישה מעשנת היא תידרש להפסיק לעשן חודש ימים לפני הוצאת שתלים.
לפני ניתוח הוצאת שתלים יש לצום 8 שעות לפני מועד הניתוח, כולל הימנעות מלעיסת מסטיק. כמו כן, על האישה המיועדת לניתוח הוצאת שתלים, אסור לשתות מים 6 שעות לפני מועד הניתוח. יש להימנע מאיפור ביום הניתוח יש להסיר תכשיטים בבית מראש ולהתרחץ רחצה יסודית באזור בית החזה. בנוסף, על האישה המיועדת להוצאת שתלים להצטייד בחזיית ספורט ייעודית, הדוקה בעלת קרסים בחלק הקדמי של הגוף.
לאחר הוצאת שתלים מהחזה, המטופלת צפויה לחוות רגישויות וכאבים באזור. כדי להפחית כאב ולהימנע מכך, מומלץ להשתמש במשככי כאבים לפי הנחיות הרופא. מקלחת רגילה ניתן לעשות יומיים אחרי ניתוח הוצאת שתלים. כמו כן, כדי לתמוך בשדיים ולמנוע לחץ מכאיב, על המטופלת להקפיד ללבוש חזיית ספורט הדוקה בעל קרסים קדמיים ביום ובלילה למשך חודש ימים. בנוסף, על המטופלת להקפיד לאחר הוצאת השתלים במשך חודש ימים לשכב על הגב בלילה. במידה והמטופלת עובדת בעבודה הכרוכה במאמץ פיזי עליה לנוח חודש ימים לאחר הניתוח. במידה והכאבים חלפו, המטופלת יכולה לחזור לשגרת חייה, לעבודה ולנהיגה. יש להימנע מהרמת חפצים כבדים, כולל הרמת ילדים קטנים, עד חודש לאחר הניתוח. לאחר 6- 4 שבועות מיום הניתוח, המטופלת רשאית לחזור לפעילות גופנית ופעילות רגילה ובהתאם להמלצת הכירורג הפלסטי.
הביקורת הרפואית אצל המנתח הפלסטי נערכת שבוע לאחר הניתוח להוצאת שתלים. לאחר מכן יש יקבעו ביקורות נוספות בהתאם להנחיות המנתח והחלמת המטופלת.
פרופסור יואב ברנע – מומחה לכירורגיה פלסטית, הינו מנהל היחידה לכירורגיה פלסטית ומשחזרת של השד, במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי סוראסקי תל-אביב (איכילוב). המידע נערך ונסרק ע"י פרופ' יואב ברנע, כול הזכויות שמורות לפרופ' ברנע יואב.